L'any 1909, a València, se celebrava la gran Exposició Regional organitzada per l'Ateneu Mercantil. Sabem que el Comité de l'Exposició estava interessat que la nova aviació estiguera present com a novetat tecnològica d'avantguarda i novetat en el vol aeri. Per això van demanar la col·laboració de Juan Olivert i Enrique Sanchis Tarazona, els quals estaven dissenyant i acabant els seus propis aeroplans per a esta ocasió. L'Exposició Regional va ser l'àmbit i el referent d'este esdeveniment, ja que com a certamen afavoria eixe esperit de progrés, d'emulació, a través de les novetats industrials i tecnològiques. L'aeroplà d'Olivert es va exposar en el Palau d'Indústries encara que sense motor i sense hèlice. Motor i hèlice que van ser finançats posteriorment per l'Ajuntament de València, amb una ajuda econòmica de 25.000 pessetes.
Per a les proves del vol, durant l'estiu de 1909, es van buscar espais en la contornada de València, i es van decidir per l'àmplia esplanada situada darrere del quarter d'Artilleria de Paterna. Van aconseguir no sols el permís sinó també la col·laboració dels militars per a preparar el terreny i alçar-hi les instal·lacions. Al final d'agost l'aeroplà d'Olivert va ser desmuntat dels locals de l'Exposició i traslladat a Paterna.
Tal com s'havia programat, el 5 de setembre estava tot preparat. A Paterna van acudir prop de 4.000 persones, que van ser espectadors d'este primer vol. La societat valenciana hi va acudir a veure un espectacle encara inèdit a Espanya. Feia tan sols uns anys (desembre de 1903) que els germans Wright havien aconseguit realitzar estos vols intrèpids. Proves i espectacles que podien tindre un final satisfactori o no tindre'l. El vol de Paterna va ser d'uns 50 metres en què l'aeroplà va volar recte i estable, va ser controlat i dirigit pel pilot en tot moment. Era el primer vol amb un aeroplà de motor que es realitzava a Espanya.
L'aeroplà era un biplà dissenyat per Gaspar Brunet, inspirat en els construïts per Voisin i Curtiss. Constituït per dos bigues longitudinals de fusta de fleix arriostrades per diagonals d'acer, les ales tenien una envergadura de 10,30 metres i 1,80 de corda revestides amb tela de cotó. El motor era un Anzani de 25 CV i l'hèlice de la casa Chauviére de 2,25 metres de diàmetre. Un disseny que combinava les directrius d'Olivert i els coneixements de Brunet.
A partir d'esta data, 1909, són nombrosos els nous assajos, exhibicions com la de la Malva-rosa el 1910, o la de Castelló de 1911, concursos com el raid València-Alacant al juliol de 1911. Es van iniciar projectes per als primers aeròdroms a la Malva-rosa, a l'Altet, es van formar les primeres empreses per a dur a terme les primeres rutes, i es van crear societats que mantindrien l'esperit esportiu i aventurer de l'aviació.
Fa 100 anys d'este esdeveniment, va ser l'inici d'una història que ha generat al llarg d'este segle nous sectors aeronàutics: indústria, aeroports, companyies aèries, etc., un nou transport de viatgers i mercaderies, un desenvolupament tecnològic, noves infraestructures, naix una nova professió. El 1928 es crea l'Escola Superior d'Aerotècnica, primera anella de les diverses escoles d'enginyers aeronàutics: l'Escola Superior, l'Escola Tècnica, l'Acadèmia Militar. Una nova era, un nou repte com ho va ser el ferrocarril a mitjan segle XIX. Hui tenim una Escola d'Aeronàutica a la Universitat Politècnica.
Respecte a la indústria: dels tallers de Quatre Vents o d'indústries com ara Carde i Escoriaza (Barcelona) o la Cia. Española de Construcciones Aeronáuticas CECA a Santander, que van ser pioneres en la indústria aeronàutica, molt s'ha avançat i hui contemplem la creació d'un clúster a la Comunitat Valenciana.
Igualment d'aquelles primeres línies aèries de Latécoère entre Tolosa i Casablanca amb parades a Barcelona, Alacant i Màlaga (1919), o la primera companyia aèria espanyola la CETA (creada el 1921), a les línies i companyies establides a Espanya i a la Comunitat Valenciana el bot ha sigut espectacular. AENA com a organisme públic que gestiona els aeroports i la navegació aèria a Espanya i Air Nostrum com a representant de la nostra Comunitat, són dos peces claus en la nostra història.
De l'ús de simples espais oberts, a Paterna, a les platges, dels primers projectes d'aeròdroms com el de Francisco Mora a la Malva-rosa, a la construcció de grans aeroports com l'Altet o Manises i els nous projectes del segle XXI, l'avanç és de gran importància i observem que el concepte del transport ha variat.
Curiosament el vol d'Olivert no va tindre una gran repercussió mediàtica, tampoc el van tindre els germans Wright en els seus primers anys, encara la societat no era conscient del procés que generaria i desenvolupar.
Noticies | veure més » |
Vídeos | veure més » |